Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Dráva vízitúra (4 nap)

gyerkocok-a-vizen-2.jpgDráva vízitúrák, 4 napos csoda kenus túrák Drávaszabolcsig: (hétfő-csütörtök).

 

 

Érkezés a vízitúra előtti vasárnap este vagy vasárnap délelőtt.

Dráva vízitúra remek logisztikával autósoknak is, vonattal érkezőknek is. Még nem vízitúráztál? Megtanítunk kenuzni! Vízitúra igény szerint szállással, vendégszobás elhelyezéssel vagy sátrakkal. 

 

Az étkezés választhatóan önellátó, vagy félpanziós vagy csak vacsora is rendelhető. 2012-szeptember-22-mura-drava-021.jpg
A lenti Dráva-vízitúrára, ha rutinos vagy, jöhetsz vasárnap este (találkozó Őrtiloson), de ha még nem vízitúráztál, gyere 11:30-ra Murakeresztúrra, hogy megtanuld a kormányzás csínját-bínját, aztán délután a Murán is evezel. Ha profi vagy, de a Murára is jönnél, csak kattints át, egy Mura-Dráva vízitúrát mutató menüpontra.

Autó: jöhettek/jöhetnek kocsival is, és úgy szerveztük meg az utat, hogy a vízitúra végén saját automobilodhoz érkezel. Szállás: a sátrazás mellett lehet vendégházas, ill. panziós elhelyezést is kérni. Étkezés: az étkezés lehet önellátó, és félpanziós is. A természetszerető hölgyek egyedül is jól érezhetik magukat, a mi vendégeink nem szólnak be, nem viselkednek tiszteletlenül. A vízitúra végén nem kell a poggyásszal megszakadni, a tömegközlekedéshez segítünk, sőt, autós vendégeink a legtöbb nem autóst Pécsig, Székesfehérvárig, Budapestig viszik. Nvizitura-drava-www.drava-vizitura.eoldal.hu-mura-es-drava-003.jpgap közben a kenuban csak az van velünk, ami kell, a poggyászt egy Ford Transit viszi, a holmid a célállomáson vár majd. Nálunk a borulás a Dráván is fehér holló, mert jól tanítunk - és tudjuk mi a fokozatosság. A legolcsóbb túraszervezők között vagyunk, miközben két évtized tapasztalatával és a vendégcentrikus mentalitással, segítőkészséggel reméljük a legjobbak közé tartozunk. 

 

 

Vasárnap: Utazás, ill. érkezés Őrtilosra
 Ezt a menüpontot tehát csak akkor olvasd tovább, ha már korábban is kenuztál. Ez nem tréfa.  A Dráva  nem véletlen jelenti horvátul azt, hogy "gyors". Szóval, ha még nem kenuztál, akkor ugorj át az 1 nap Mura + 4 nap Dráva menüpontra.
Akkor is klikkelj az 1 nap Mura + 4 nap Dráva menüpontra, ha profi vízitúrázó vagy, de a Murán is szeretnél egy fantasztikus szakaszt drava-vizitura.eoldal.hu-2012-szeptember-22-mura-drava-079.jpgmegevezni. Ha viszont gyakorlott vagy és úgy döntesz, hogy kihagyod a Murát, akkor találkozás vasárnap, Őrtilos Szentmihályhegyen, 19.10-kor, a vasútállomás épületével szemben található, és a képen látható táblánál.

(A vonat 19:08-kor érkezik, és a megállótól a találkozási hely 1 percre van)
19:10-kor gyors első eligazítás arról, hogy mi merre található, majd a sátrasok mehetnek sátrat verni, ill. a szobát kérők beköltözhetnek.
Szállás Őrtiloson vendégszobát kérőknek: a pár perc sétára lévő kellemes fogadó fürdőszobás szobái. A 4 ágyas szobák ára 2000 Ft/fő. Itt lesz mindenkinek a vacsora. 
Szállás Őrtiloson sátrasoknak: Sátrazni lehet - igény szerint - "lent" a parton a nemzeti park táborozóhelyén (gyönyörű környezet, de víz, angol wc nincs, csak fából készült illemhely és az egész hétre 6000 Ft a Nemzeti Parknak fizetendő díj) vagy "fent" a fogadó udvarán. A fogadónál lehet használni két angol vécét, van zuhanyzási lehetőség, és a sátrasoknak egy éjszaka 600 Ft. 
Vacsora: önellátó vagy rendelt. A rendelt vacsora "Zsuzsa-féle sárkány halászlé" és túrós, lekváros és kakós palacsinta 1100 Ft, (aki nem szereti a halat, annak marhagulyás). Az ügyes kezek besegíthetnek a terítésbe, palacsinta sütésbe.  
Esti program: séta a (nevében hegy, egyébként szelíd kis dombocska) Szentmihályhegyre. A templom előtt szép kilátás vár ránk a Dráva vidékére, Horvátországra. A sportos túratársaknak remek futóterepeket tudunk ajánlani. Pl. innen az Őrtilosi Tanösvényen lehet jókat kocogni, jó célpont a Drávát kísérő magaspart őrtilosi szakaszának egyik legszebb panorámát nyújtó pontján található "Fesztung", a 48-as szabadságharc emlékhelye. A másik irányban a piros kereszttel jelzett túraútvonalon pedig Új-Zrínyivár, (ami Zrínyinek állított emlékmű). De a lényeg a táj.

 

 


Hétfő: vízitúra Őrtilos és Vízvár között 
www.drava-vizitura.eoldal.hu-ortilostol-a-drava-lefele-nezve.jpg07:30 Szendvics-ebédhez bevásárlási lehetőség Őrtilos Szentmihályhegyen a közelben. 08:00 Reggeli önellátó vagy rendelt (sonkás rántotta, kenyér, paradicsom, paprika, kávé, tej, tea, kakaó 500 Ft) 
09.00 Csomagok berakása a Transitba.
10:00 A legfontosabb napi tudnivalók megismétlése, naptejezés, bemelegítés, wc 
10:30 Vízitúránk a Mura és a Dráva találkozásánál kezdődik. Csodás tájon, méretes zátonyok között csalinkázunk. A horvátországi kenutúra felér egy új-zélandi vízitúrával. Jó hír, hogy a sodrás segít a látszólag nagyobb napi adag kényelmes teljesítésében, szinte bizonyos, hogy ma nem lesz izomláza.
11:30 Zákány; kb. 65 perccel az indulás után a botovoi híd (Zákány) pilonjai között pontosan a túravezető által mutatott helyen kell átjönni. 
13:00 Ebéd
15:15 A Botovói hídhoz hasonlóan óvatosak leszünk a Répási-hídnál, a túratáv 30-ik kilométerénél 
16:30 Vízvár előtt maradhatunk a főágban, és bárcsak 2 km-t evezünk, a 197-es után a 193-as fkm következik (a rejtély megfejtését a túrán áruljuk el :) ) vagy felfedezünk egy mellékágat. A Dráva ezen mellékága mellett található a Nemzeti Park kutatóháza. Ez a fattyúág (ha van benne elég víz és a növényzettől még tudunk evezni) hihetlenül izgalmas, ha kéritek, akkor Vízvárig nem a rövidebb főágon, hanem itt jövünk.
drava-vizitura-www.drava-vizitura.eoldal.hu-vizvar-elott-par-kilometerrel.jpg17:00 Érkezés Vízvárra (191-es fkm).
Szállás: itt is több lehetőség közül lehet választani. Szoba vagy sátor. A sátrazáson belül is van két alternatíva. Vagy sátrazás a parton (emlékezzünk, ugye ez a teljes hétre 6000 Ft-os verzió a pottyantós wc-vel) vagy sátrazás bent a faluban (600 Ft). A vendégszobát kérőknek faház Vízváron 1500 Ft/fő. Ha pedig a csoportban sokan vannak akik szobát kérnek, akkor a szállás a közeli Babócsán (2000 Ft/fő) egy helyes panzióban. Babócsára buszjegy árban biztosítjuk az átjutást.
Vacsora: egyénileg vagy rendelt vacsora (Válaszható Muzsekné Pércsi Andi egytál étel finomsága görög salátával, görög dinnyével).   
Esti program: A Drávától kissé távolabb az öregtölgyes hatalmas tölgyeket és gyertyánokat rejt. Felfedezzük! Egyébként már akkor is jó dolgunk volt, amikor a kikötési helytől a faluba besétafikáltunk, mivel a jellemző ártéri fajokat bemutató tanösvényen jöttünk/jövünk).    
 

 

 

Kedd: Vízitúra Vízvár és Barcs között
drava-vizitura-www.drava-vizitura.eoldal.hu--vizvar-utan.jpgVízváron a Dráva utca község oldali végénél lévő boltban lehet bevásárolni a napközben szükséges élelmet. A reggeli ízlés szerint önellátó vagy rendelhető
08:00 "r-Andi reggeli" (4 virsli, kockasajt, müzli, banán, tej, tea, 2 zsemle)
09:30 A sátrak, csomagok berakása a Transitba  
10:00 A napi részletes tájékoztató, wc, naptejezés, vízitúra előtti bemelegítés 
10:30 Vízre szállás után földöntúli tájon evezünk, tágas sóderpadok, méltóságteljes és a zátonyok közötti kanyarok után a Heresznyei magasparton ezrével láthatunk parti fecskét és gyurgyalogot, amely a 6-7 tojásból álló fészekalját akár két méter hosszan is beássa a part falába. Itt a békés vízitúrázókra nem jellemző élénk vita támad :), amelynek tárgya, hogy tényleg 'gyur-gyur' hangot ad-e ez a színpompás madárka. 
gyurgyalag.jpg11:30 Hosszabb pihenő Heresznyénél (185 fkm) a bal parton, ahol kb. 10 évvel ezelőtt még "hivatalos" táborozóhely is volt.
Heresznye térségében idén lehet, hogy ismét lesz, lehet, hogy nem lesz sóderbányászat. Ha igen, akkor figyelmet igényel az evezés, szigorúan a túravezető nyomvonalában kell haladni.
A hosszabb pihenők mellett a nap során természetesen rövid wc-szünetet sokszor tartunk, hölgyek balra, urak jobbra...
13:00 Ebédszünet Babócsa, Jelkusnál (177,8 fkm jobb parton)
15:00 Relax Jaminánál (158,3 fkm, bal parton) 
17:00 Érkezés Barcsra. Az autók sofőrjei Barcsról elugranak az Őrtiloson hagyott autókért, és minden autó Drávasztárára megy.   
22:00 A sofőröknek Drávasztáráról transzfer Barcsra. (A transzfer költségét a részvételi díj nem tartalmazza, a mindenkor érvényes buszjegy-árban biztosítjuk)   
Szállás Barcson igény szerint
a) egy kellemes panzió kétágyas szobáiban (2500 Ft/fő) ha valaki egyedül jön a túrára, és nem kíván idegennel szobát megosztani, akkor lehetséges egyedül is szállást kérni, gyermekes családok egymás melletti kétágyas szobákat vagy négyágyas (5 főig pótágyazható) apartmant kapnak) 
b) a sátrasoknak a szabadstrand közelében egy panzió udvarán (600 Ft)
Vacsora: önellátó vagy közös főzés. Barcson van sok étterem, van kínai büfé, giroszos, "Meki", vagy közös főzöcskéhez. Szuperhamit főzünk összedobott pénzből. A menüt a csapat dönti el - hmm, a túravezetők pl. imádják a harcsapaprikást. Túroscsúsza nélkül is csúszik. A Dráva Európa egyik legtisztább folyója (!), az itt fogott halak íze elmondhatatlan.

 

 


Szerda: Dráva-túra Szentborbásig
www.drava-vizitura.eoldal.hu-drava-csomoros-sziget-001.jpgReggeli: önellátó, (Barcson könnyű vásárolni és több helyen lehet reggelizni)  
Mai vízitúránk Szentborbásig a Dráván alig 20 km, de nagyon izgi helyekre, oldalágakba is bekukkantunk. Ráadásul Barcs és Szentborbás között az első naphoz képest már érezhetően lassabb a Dráva. Reggel érdemes megvenni a napközben elfogyasztani tervezett elemózsiát.
10:00 A szokásos reggeli tájékoztató, wc, naptejezés, bemelegítés
10:30 Vízreszállás, újabb szenzációs szakaszra indulunk a Dráván
11:30 Csomoros-szigeti tanösvény (149-es fkm).
13:30 Drávatamásinál járunk (144 fkm)   
14.30 Egy izgalmasan rejtélyes mellékágon (ha van elég víz benne) kicsit beevezünk Tótújfalu felé, majd ebédszünet.
16:30 A mai Dráva vízitúra vége, érkezés Szentborbásra (133 fkm)
Érkezés után programlehetőség: Játékok, mókák, kirándulás Felsőszentmártonba vagy a gáton Tótújfaluba. A mi kedvencünk Felsőszentmárton, ahol elvétve még hallani horvát szavakat az utcán, és ahol megnézhetjük az Ormánság egyik különlegességét, a talpasházat. Aki még ezek után is friss, annak egy késő délutáni  bringa útvonalba bevehető Markóc, meg egy kis ránézés a helyi védett mocsárra.
Vacsora: mindenkinek Szentborbáson a vízháznál a Dráva-parton. A vacsora igény szerint önellátó vagy rendelt vacsora (házi kolbász és hurka, vegyes savanyú, héjában sült krumpli, idénygyümölcs, 1800 Ft, vegetáriánusoknak nagyon nyami csőben sült cukkinis tészta reszelt jóféle kecskesajttal, idénygyümölcs 1200 Ft) Szentborbáson
Szállás a vendégházat kérőknek: vacsora után vagy tábortűz után transzfert biztosítunk egy vagy két közeli vendégházhoz, elhelyezés a vendégház szobáiban. Egy fő kétágyas szobában 3000 Ft, két fő kétágyas szobában 2600 Ft, 3 vagy 4 fő négyágyas szobában 2600 Ft fejenként.
Szállás a sátrasoknak: Szentborbáson, itt van ivóvíz, wc, zuhanyzási lehetőség.

 

 


Csütörtök: Dráva vízitúra Drávasztáráig
drava-vizitura-www.drava-vizitura.eoldal.hu-dravasztara-kikoto.jpg08:00 Akik kedd éjjelre vendégszobát kértek és "bent" aludtak, őket kihozzuk (transzfer) Szentborbásra.
09:00 Reggeli önellátó (alapanyag a szentborbási boltból) vagy rendelt reggeli (bundáskenyér, házi tojáslepény gombás, sonkás, zöldséges töltettel, tej, kávé, bio tea 850 Ft). Az önellátóknak mondjuk, hogy a szentborbási "Vízház" konyhája jól felszerelt, bármilyen reggelit helyben el lehet készíteni
A csomagok berakása a Transitba, bemelegítés, napi tájékoztató, naptejezés, wc...
10:30 Vízre szállás, majd egy újabb gyönyörű vízitúra  
15:30 Érkezés a képen is látható drávasztárai kikötőhöz. (116-os fkm).
Hajómosás, hazautazás a már Drávasztárán lévő kocsikba történő beszállással, ill. busszal, majd (a célállomástól függően) vonattal vagy busszal, ha szerencséd van és éppen van Drávasztáráig vízitúrázó hazainduló autósvendég, akkor a kocsi(k) üres helyeinek lestoppolásával :).

Ugye, hogy vétek lett volna kihagyni? De jöhettek jövőre is, és nem engedélyköteles túrából bőven tudunk vízitúrát ajánlani a Szigetköztől a Hernádon át a Tiszáig az ország szinte össze vízén. Jóformán bárhol. Mosoni-Duna, Rába, Alsó-Szigetköz, Felső-Szigetköz, Csallóköz, Bodrogzug, Tisza-tó, Öreg-Túr, Rába, Lajta, Kerka, Pinka, Strém.

 


Dráva vízitúra-díjak
 

Bármilyen kérdésetek van, hívjatok! (+36) 209 342 706 
Jelentkezés Dráva kenutúrára és fizetés: Az innen letölthető jelentkezési lap kitöltés után visszaküldésével és az első részlet befizetésével. A jelentkezési lapot a drava_vizitura@yahoo.com e-mailre kérjük visszaküldeni. A vízitúra-díj utalásához szükséges adatok: 
Kedvezményezett: MediaComm Kft.
A számlaszám: 12001008-00106900-00100007
A megjegyzés rovatba kérjük a jelentkezési lapot küldő nevét, a létszámot és a túra időpontját beírni. (Pl. Dráva Dávid, 14 fő, 08. 3-6.)

Kérjük tüzetesen, alaposan tanulmányozza át, hogy a Duna-Dráva Nemzeti Park mit ajánl a drávai vízitúrázók figyelmébe. Kérjük, hogy jelentkezését a Nemzeti Park lenti előírásainak elfogadása esetén küldje el: "A túravezető köteles a tervezett túrával kapcsolatos általános, természetvédelmi, biztonságtechnikai, élet-és balesetvédelmi szabályokról a szükséges tájékoztatást minden résztvevőnek megadni, és annak és annak tényét a résztvevők aláírásával igazolni. Valamennyi résztvevőt mentőmellénnyel kell ellátni, s azt a túra során kötelező viselni. A folyón közlekedni napkeltétől napnyugtáig, jó látási viszonyok között szabad. Szigorúan tilos napnyugta után a vízen tartózkodni. A csoport köteles együtt haladni a biztonságos követési távolság betartásával. A túravezetőnek gondoskodnia kell arról, hogy a folyón történő közlekedéskor a csoport előtt és mögött gyakorlott, a vízitúra szabályait jól ismerő személy haladjon. A túra kísérete baleset-megelőzési céllal motorcsónak használatával is lehetséges. A motorcsónak használata külön engedéllyel lehetséges, melyet az illetékes természetvédelmi hatóságtól kell beszerezni. A túravezetőnek a túra teljes időtartama alatt gondoskodnia kell a határrendi és a vízi közlekedési szabályok betartásáról és betartatásáról. A túravezetőnek a Nemzeti Park Igazgatósággal kötött megállapodást, a megyei rendőr-főkapitányság hozzájárulását, a résztvevők névsorát és az aláíratott tájékoztatót a túra teljes időtartama alatt magánál kell tartania.

 
Éjszakázásra kijelölt táborhelyek:
Őrtilos vasútállomás (236 fkm)
Vízvár kompkikötő (191 fkm)
Barcs, Dráva-híd (152,3 fkm)
Szentborbás vízház (133 fkm)
Drávasztára kikötő (116 fkm)
Vejti rév (98 fkm)
Drávaszabolcs közúti híd melletti rakpart (78 fkm)
 
Csak pihenő és megállóhelyek:
Bélavár, Suli-árok torkolata (198,7 fkm; bal part)
Heresznye csónakkikötő (185 fkm; bal part)
Babócsa, Jelkus (177,8 fkm; jobb part)
Barcs, Jamina (158,3 fkm; bal part)
Barcs Csomoros-sziget (149 fkm; sziget)
Drávatamási - DDNP Természetismereti Oktatási Központ (144,2 fkm)
Felszőszentmárton, sarkantyú (126 fkm; bal part)
Kisszentmárton-Majlátpusztai torkolat (96 fkm; bal part)
 
Tilos a nyílt felületű, maximum bokorfüzessel borított zátonyokon kikötni és tartózkodni. Kikötni csak az éjszakázásra kijelölt táborhelyeken, valamint a kijelölt pihenő és megállóhelyeken lehet. Tilos a kijelölt táborhelyeken kívül éjszakázni. A védett területen növény-és állatfajok gyűjtése szigorúan tilos. A területet távozáskor az eredeti állapot szerint kell hátrahagyni. A keletkezett szemetet össze kell gyűjteni és a táborhelyeken található konténerekbe kell helyezni, oly módon, hogy a környezetet ne szennyezze. Tüzet – tűzgyújtási tilalom kivételével – csak a kijelölt táborhelyeken és felügyelet mellett szabad gyújtani, a tűzvédelmi szabályok betartásával. Tűzgyújtási tilalom idején tüzet gyújtani még a kijelölt helyeken is tilos!
A vízitúrázóknak figyelemmel kell lennie arra, hogy a Dráván 198,6 – 70,2 fkm. között kitűzött hajóút van, annak jelzéseit a vízi közlekedés során be kell tartani. A vízi közlekedés árvízvédelmi, víziközlekedési és folyószabályozási érdeket nem sérthet, hajóút-kitűző jelzéseket és víziműveket nem veszélyeztethet. A folyó medrét és partszakaszait óvni kell, a vízi járműből a Drávába idegen anyagot bedobni, továbbá a partot megbontani tilos. A folyón elrendelt árvízvédelmi készültség esetén a vízitúrázás nem javasolt. A vízi közlekedés a Dráva folyón előálló magasabb – Őrtilos 150 cm és Barcs 200 cm feletti – vízállások esetén le is tiltható, ugyanis ilyenkor a nehezen észrevehető, vízfelszín alatti keresztirányú szabályozási művek különösen balesetveszélyesek. Javasoljuk a www.hydroinfo.hu honlap folyamatos figyelését. A folyamszabályozási művek környezetében, kiemelten a „T” művek, a keresztgátak, a sarkantyúk és a vezetőművek al- és felvízi oldalán nagy mélységek és erős, örvényes áramlási viszonyok alakulnak ki, ezért ezeken a helyeken a vízi közlekedés veszélyes és tilos. További veszélyforrás, hogy magas vízállásnál ezek a művek a víz alá kerülnek, nem láthatóak. Hajószűkületben, kikötőben, továbbá annak bejárata előtti 200 m-es vízterületen, hídnyílásban más úszó létesítmény zavarása nélkül, biztonságos sebességgel a legrövidebb idő alatt kötelesek áthaladni a vízitúrázók. A Dráván működő kotróhajók környezetében szintén körültekintő közlekedés javasolt, különösen a partra húzott rögzítő kötelek elkerülése miatt. A vízitúra számos alkalommal keresztezi a horvát-magyar államhatárt, ezért a vízitúrázáshoz a rendőri szervek hozzájárulása is szükséges. A túravezetőnek pontosan ismerni kell az államhatár húzódását. (Az államhatár vonala nem egyezik meg a folyó sodorvonalával, mindkét parton vannak magyar ill. horvát területek.) A sport és kedvtelési célból használt vízi járművek nem
hajózhatnak a Dráván a Magyar Köztársaság vízterületén kívül. A Horvát Köztársaság illetékes szervének külön engedélye szükséges (az engedélyt a megyei rendőr-főkapitányságok szerzik be). A Horvát Köztársaság vízterületén történő áthaladás során csak olyan személyek vehetnek részt a határvízi közlekedésben, akik érvényes úti okmánnyal (útlevél, valamennyi típusú személyi igazolvány) rendelkeznek. Kikötni, megállni – amennyiben nem kerül sor ideiglenes határnyitásra – a Horvát Köztársaság területén a vis maior esetét kivéve TILOS! Amennyiben horvát területen vis maior következtében történt kikötés, kötelesek értesíteni a legközelebbi rendőr és vám szervet. A határvízen – a kijelölt fürdőhelyek kivételével – TILOS fürdeni. A határrendi szabályok megszegése és tiltott fürdés szabályainak megszegése esetén a Rendőrség helyszíni bírságot is kiszabhat."

Hívjon/hívjál (+36 209 342 760) vagy küldj(ön) e-mailt! (drava_vizitura@yahoo.com).