Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Dráva vízitúra (6 nap)

mura-a-folyo-vege.jpgDráva vízitúrák, 6 napos mesés kenutúrák (hétfő-szombat).
Érkezés a vízitúra előtti vasárnap este vagy vasárnap délelőtt.

 

 

 

 

 

Drávatúra autósoknak is, a szállás igény szerint sátor vagy vendégszoba! Választhatóan önellátás vagy félpanziós ellátás!

 

Hétfőn reggel kezdünk, ha a rutinos vagy, jöhetsz vasárnap este Őrtilosra, de ha még nem vízitúráztál, gyere vasárnap 11:30-ra Murakeresztúrra, hogy murakeresztur-mura-vendeghaz-szoba-2.jpgmegtanuld a kormányzás csínját-bínját. Délután a fantasztikus Murán is evezünk. Jöhettek/jöhetnek kocsival is, úgy szerveztük meg az utat, hogy a vízitúra végén az autósok saját autójukhoz érkeznek meg és minden este a kocsid már veled lesz.  

 

 

 

A többség sátrazik, de lehet vendégházas, ill. panziós elhelyezést is kérni. A természetszerető hölgyek egyedül is jól érezhetik magukat, a mi vendégeink nem szólnak be, nem viselkednek tiszteletlenül. Nálunk nagyon-aktiv-a-tarsasag.jpga vízitúra végén nem kell a poggyásszal megszakadni, a tömegközlekedéshez segítünk, sőt, autós vendégeink a legtöbb nem autóst sokszor Pécsig, Székesfehérvárig, Budapestig viszik.
Napközben a kenuban csak az van velünk, ami kell, a poggyászt egy Ford Transit viszi, a holmid az aznapi célállomáson vár majd. A borulás fehér holló, mert jól tanítunk és tudjuk mi a fokozatosság. A legolcsóbb túraszervezők között vagyunk, miközben két évtized tapasztalatával, vendégcentrikus mentalitással, segítőkészséggel reméljük a legjobbak között vagyunk.

 

 

Vasárnap: Utazás Őrtilosra
www.drava-vizitura.eoldal.hu-ortilosi-vasutallomas-a-drava-partjanal.jpgAkár vonattal, akár kocsival jössz, találkozás Őrtilos Szentmihályhegyen 19.10-kor a pinduri vasúti megállóval szemben (lásd kép) az alsó képen látható táblánál.

 


 

 

De! Ha még nem kenuztál, ugorj át az "1 nap Mura + 6 nap Dráva" menüpontra, és akkor is klikkelj át, ha profi vízitúrázó vagy, de a Murán is szeretnél egy fantasztikus szakaszt megevezni. 

 

 

Ha viszont gyakorlott is vagy, és úgy döntesz, hogy kihagyod a Murát, akkor vasárnap este a vonat 19:08-kor érkezik, és a megállótól a találkozási hely 1 percre van). 19:10-kor gyors első eligazítás arról, hogy mi merre található, majd a drava-vizitura.eoldal.hu-2012-szeptember-22-mura-drava-079.jpgsátrasok mehetnek sátrat verni, ill. a szobát kérők beköltözhetnek.
 

 

 

Szállás Őrtiloson vendégszobát kérőknek: a parttól pár perc sétára lévő kellemes fogadó fürdőszobás szobái. A 4 ágyas szobák ára 2000 Ft/fő. Itt lesz mindenkinek a vacsora. 

Szállás Őrtiloson sátrasoknak: Sátrazni lehet - igény szerint - "lent" a parton a nemzeti park táborozóhelyén (gyönyörű környezet, de víz, angol wc nincs, csak fából készült illemhely és az egész hétre 6000 Ft a Nemzeti Parknak fizetendő díj) vagy "fent" a fogadó udvarán. A fogadónál lehet használni az angol vécéket, van zuhanyzási lehetőség, és a sátrasoknak egy éjszaka 600 Ft. 
Vacsora: önellátó vagy rendelt. A rendelt vacsora "Zsuzsa-féle sárkány halászlé" és túrós, lekváros és kakaós palacsinta 1100 Ft, (aki nem szereti a halat, annak marhagulyás). Az ügyes kezek besegíthetnek a terítésbe, palacsinta sütésbe.  
Esti program: séta a (nevében hegy, egyébként szelíd kis dombocska) Szentmihály-hegyre. A templom előtt szép kilátás vár ránk a Dráva vidékére, Horvátországra. A sportos túratársaknak remek futóterepeket tudunk ajánlani. Pl. innen az őrtilosi tanösvényen lehet jókat kocogni, jó célpont a Drávát kísérő magaspart őrtilosi szakaszának egyik legszebb panorámát nyújtó pontján található "Fesztung", a 48-as szabadságharc emlékhelye. A másik irányban a piros kereszttel jelzett túraútvonalon remekül el lehet tévedni, de ha nem sikerül elveszni, akkor rátaláltok a várként nem létező :) Új-Zrínyivárra, (ami Zrínyi Miklósnak állított emlékmű). De a lényeg a hihetetlen táj.Hétfő: Vízitúra Őrtilos és Vízvár között 
www.drava-vizitura.eoldal.hu-ortilostol-a-drava-lefele-nezve.jpg07:30 Szendvics-ebédhez bevásárlási lehetőség Őrtilos Szentmihályhegyen a közelben. (Szentmihályhegy Őrtiloshoz tartozik, de nem épültek össze). 
08:00 Reggeli önellátó vagy rendelt (sonkás rántotta, kenyér, paradicsom, paprika, kávé, tej, tea, kakaó 500 Ft) 
09.00 Csomagok berakása a furgonba.

 

 

 

 

10:00 A legfontosabb napi tudnivalók megismétlése, naptejezés, bemelegítés, wc 
10:30 Start, csodás tájon, méretes zátonyok között csalinkázunk. A sodrás segít a nagyobb napi adag teljesítésében, nem lesz izomláza.
11:30 Zákány; kb. 65 perccel az indulás után a Botovoi-híd (Zákány) pilonjai között pontosan a túravezető által mutatott helyen kell átjönni. 


www.drava-vizitura.eoldal.hu-zakany-utan.jpg13:00 Ebéd
15:15 A Botovói-hídhoz hasonlóan óvatosak leszünk a Répási-hídnál, a túratáv 30-ik kilométerénél 
16:30 Vízvár előtt maradhatunk a főágban, és bárcsak 2 km-t evezünk, a 197-es után a 193-as fkm következik (a rejtély megfejtését a túrán áruljuk el :) ) vagy felfedezünk egy mellékágat. A Dráva ezen mellékága mellett található a Nemzeti Park kutatóháza. Ez a fattyúág (ha van benne elég víz és a növényzettől még tudunk evezni) hihetetlenül izgalmas, ha kéritek, akkor Vízvárig nem a rövidebb főágon, hanem itt jövünk.
17:00 Érkezés Vízvárra (191-es fkm).
Szállás: itt is több lehetőség közül lehet választani. Szoba vagy sátor. A sátrazáson belül is van két alternatíva. Vagy sátrazás a parton (emlékezzünk, ugye ez a teljes hétre 6000 Ft-os verzió a pottyantós wc-vel) vagy sátrazás bent a faluban (600 Ft). A vendégszobát kérőknek faház Vízváron 1500 Ft/fő. Ha pedig a csoportban sokan vannak akik szobát kérnek, akkor a szállás a közeli Babócsán (2000 Ft/fő) egy helyes panzióban. Babócsára buszjegy árban biztosítjuk az átjutást.
Vacsora: egyénileg vagy rendelt vacsora (Válaszható Muzsekné Pércsi Andi finomsága görög salátával, görög dinnyével).   
Esti programnak jó lenne azt javasolni, hogy nézzük meg a várat, de a vár kb. 500 éve nincs... De erdő van, nem is akármilyen. A Drávától kissé távolabb az öregtölgyes hatalmas tölgyeket és gyertyánokat rejt.


 
Kedden: Vízvár és Barcs között
drava-vizitura-www.drava-vizitura.eoldal.hu-heresznyei-magaspart-uj.jpgVízváron meg lehet vásárolni a napközben szükséges élelmet. A reggeli ízlés szerint önellátó vagy rendelhető
08:00 "r-Andi reggeli" (4 virsli, kockasajt, müzli, banán, tej, tea, 2 zsemle)

09:30 A sátrak, csomagok berakása a Transitba  
10:00 Napi tájékoztató, wc, naptejezés, vízitúra előtti bemelegítés 
10:30 Vízre szállás után földöntúli tájon evezünk, tágas sóderpadok, méltóságteljes és a zátonyok közötti kanyarok után a Heresznyei magas parton ezrével láthatunk parti fecskét és gyurgyalogot, amely a 6-7 tojásból álló fészekalját akár két méter hosszan is beássa a part falába.


11:30 Megállás Heresznyénél (185 fkm) a bal parton, ha idén (ismét) lesz sóderbányászat, akkor extra figyelmet igényel az evezés, szigorúan a túravezető nyomvonalában kell haladni.
gyurgyalag.jpgA hosszabb pihenők mellett a nap során természetesen rövid wc-szünetet sokszor tartunk, hölgyek balra, urak jobbra...
13:00 Ebédszünet Babócsa, Jelkusnál (177,8 fkm jobb parton)
15:00 Relax Jaminánál (158,3 fkm, bal parton) 
17:00 Érkezés Barcsra. Az autók sofőrjei Barcsról elugranak az Őrtiloson hagyott autókért, és minden autó Drávasztárára megy.   
22:00 A sofőröknek Drávasztáráról transzfer Barcsra. (A transzfer költségét a részvételi díj nem tartalmazza, a mindenkor érvényes buszjegy-árban biztosítjuk)   
Szállás Barcson igény szerint
a) egy kellemes panzió kétágyas szobáiban (2500 Ft/fő) ha valaki egyedül jön a túrára, és nem kíván idegennel szobát megosztani, akkor lehetséges egyedül is szállást kérni, gyermekes családok egymás melletti kétágyas szobákat vagy négyágyas (5 főig pótágyazható) apartmant kapnak) 
b) a sátrasoknak a szabad strand közelében egy panzió udvarán (600 Ft)
Vacsora: Barcson van sok étterem, van kínai büfé, giroszos, "Meki".


Szerda: Dráva-túra Szentborbásig
www.drava-vizitura.eoldal.hu-drava-csomoros-sziget-001.jpgReggeli: önellátó, (Barcson könnyű vásárolni és több helyen lehet reggelizni)  
Mai vízitúránk Szentborbásig a Dráván alig 20 km, de nagyon izgi helyekre, oldalágakba is bekukkantunk. Ráadásul Barcs és Szentborbás között az első naphoz képest már érezhetően lassabb a Dráva. Reggel érdemes megvenni a napközben elfogyasztani tervezett elemózsiát.
10:00 A szokásos reggeli tájékoztató, wc, naptejezés, bemelegítés
10:30 Vízre szállás, újabb szenzációs szakaszra indulunk a Dráván, alias Nirvána-vízitúra
11:30 Csomoros-szigeti tanösvény (149-es fkm).
13:30 Drávatamásinál járunk (144 fkm)   
14.30 Egy izgalmasan rejtélyes mellékágon (ha van elég víz benne) kicsit beevezünk Tótújfalu felé, majd ebédszünet.
16:30 A mai Dráva vízitúra vége, érkezés Szentborbásra (133 fkm)
Érkezés után programlehetőség: Játékok, mókák, kirándulás Felsőszentmártonba vagy a gáton Tótújfaluba. A mi kedvencünk Felsőszentmárton, ahol még hallani horvát szavakat, és ahol megnézhetjük az Ormánság egyik különlegességét, a talpasházat. Aki még friss, annak egy késő délutáni bringa útvonalba bevehető Markóc, meg egy kis ránézés a helyi védett mocsárra.
Vacsora: mindenkinek Szentborbáson a vízháznál a Dráva-parton. A vacsora igény szerint önellátó vagy rendelt vacsora (házi kolbász és hurka, vegyes savanyú, héjában sült krumpli, idénygyümölcs, 1800 Ft, vegetáriánusoknak csőben sült cukkinis tészta reszelt jóféle kecskesajttal, idénygyümölcs 1200 Ft) Szentborbáson
Szállás a vendégházat kérőknek: vacsora után vagy tábortűz után transzfert biztosítunk egy vagy két közeli vendégházhoz, elhelyezés a vendégház szobáiban. Egy fő kétágyas szobában 3000 Ft, két fő kétágyas szobában 2600 Ft, 3 vagy 4 fő négyágyas szobában 2600 Ft fejenként.
Szállás a sátrasoknak: Szentborbáson, itt van ivóvíz, wc, zuhanyzási lehetőség.

 


Csütörtök: Dráva vízitúra Drávasztáráig
drava-vizitura-www.drava-vizitura.eoldal.hu-dravasztara-kikoto.jpg08:00 Akik kedd éjjelre vendégszobát kértek és "bent" aludtak, őket kihozzuk (transzfer) Szentborbásra.
09:00 Reggeli önellátó (alapanyag a Szentborbási boltból) vagy rendelt reggeli (bundás kenyér, házi tojáslepény gombás, sonkás, zöldséges töltettel, tej, kávé, bio tea). Az önellátóknak mondjuk, hogy a Szentborbási "Vízház" konyhája jól felszerelt, bármilyen reggelit helyben el lehet készíteni
A csomagok berakása a Transitba, bemelegítés, napi tájékoztató, naptejezés, wc.
10:30 Vízre szállás, majd egy újabb gyönyörű vízitúra  
15:30 Érkezés a képen is látható Drávasztárai kikötőhöz. (116-os fkm).
Szállás a sátrasoknak: igény szerint vagy a parton vagy Drávasztárán bent a faluban egy remek vendégház udvarán.
Szállás a szobát kérőknek: a szállást kérők számától függően Sellyén vagy Drávasztárán igényes vendégháznál (egy fő kétágyas szobában 3000 Ft, két fő kétágyas szobában 2600 Ft, 3 vagy 4 fő négyágyas szobában 2600 Ft fejenként.)
Vacsora: mindenkinek vagy a parton, ha a szúnyoghelyzet miatt célszerű, akkor "bent" a faluban. A vacsora igény szerint önellátó vagy rendelt. Ha rendelt, akkor harcsa halászlé bográcsban, a vegetariánusoknak túrós sztapacska szalonna nélkül (1800 Ft), ill. (1200 Ft) a vendégház biogazdaságából.

 


Pénteki vízitúra: Drávai kenustúra Vejtiig
vizitura-drava-www.drava-vizitura.eoldal.hu-vejkinel-monoszlo-moslavina.jpgHa van vendégházi szállást rendelő vendég, akkor séta vagy fuvar a Dráva-partra
8:30 Reggeli önellátó vagy rendelt és mindenkinek a Drávasztárai Dráva-partra hozott reggeli: házi tojás (2), sonka, szalonna, kerti zöldség, hagyma, tej, tea, kakaó (850 Ft). 09:00 A parton sátrazóknak a sátrak, csomagok berakása a Ford Transitba, a Sellyén vagy Drávasztárán bent alvóknak nincs "dolguk", mivel este ugyanide jövünk vissza. Na és a vízitúra...Ma is sok szépet látunk. Be-bekalandozunk az oldalágakba, beevezünk az izgalmas szigetek közé, s bár a mai vízitúra a Dráván elvileg 18, voltaképpen kb. 21 km-t teszünk meg. 
Fontos! Ha valaki Vejtin önellátó vacsorát tervez, érdemes még reggel Drávasztárán előre bevásárolni. 
09:45 Ha vannak autós vendégek j, aki vendégházas szállást igényeltek, akkor az autók csak a sofőrökkel elmennek Vejtibe a gátőr-házhoz, majd a sofőröket visszahozzuk Drávasztárára a Dráva-partra. (Transzfer)
10:30 Eligazítás, wc, vízre szállás Drávasztárán 
12:00 Ebéd
15:00 Érkezés Vejtibe. A hosszabb pihenőkön mellett rövidebb szüneteket is tartunk a nap során. 
Vacsora Vejtiben: Mágenheim-féle tárcsás tarja vagy marhapörkölt, petrezselymes burgonya, káposzta saláta, kenyér (1690 Ft)
Szállás csütörtökön: vagy Vejtiben a parton (a nemzeti parki táborhelyen a Rév-tisztáson található, festői ártéri környezetben, zuhany a gátőrháznál a hölgyeknek meleg, uraknak hideg víz (200 és 100 Ft...a boyler kicsi és a fiúknak nem marad meleg víz)
vagy, aki a vízöblítéses wc-re, zuhanyra szavaz, azoknak transzfert biztosítunk a tegnapi, tegnapelőtti vendégházi szobákhoz, ill. vendégház udvarán felvert sátrakhoz. (Egy fő kétágyas szobában 3000 Ft, két fő kétágyas szobában 2600 Ft, 3 vagy 4 fő négyágyas szobában 2600 Ft fejenként.)

 


Szombat: Vízitúra Drávaszabolcsig (20 km) 
vizitura-dravan-www.drava-vizitura.eoldal.hu-drava-vizitura-dravaszabolcshoz-kozel-01.jpg08:30 Ha van vendégházat kért vendég, akkor a vendégháznál a poggyász, sátrak pakolása a Transitba. 
08:30 Ha van autós vendég, az autósok indulnak Vejtibe, a a vendégházban "bent" alvó nem autósoknak transzfert biztosítunk Vejtibe a parthoz 
09:00 Reggeli Vejtiben önellátó vagy rendelt, a Vejti Dráva-partra hozott reggeli: füstölt tál, sajt, vaj, dzsem, zsemle, zöldség, tej, "bio tea", kakaó 850)
09:30 Miután Vejtiben a sofőrök kitették a vendégházban bent alvókat,  tovább mennek Drávaszabolcsra. 10:00 Az autók sofőrjeit (transzfer) visszahozzuk Drávaszabolcsról Vejtibe.
10:30 Vízre szállás Vejtiben. A Vejti és Drávaszabolcs közötti Drávatúra elméletileg kb. 19-20 km, de becsalinkázunk vadregényes vízi folyosókba, kenuzgatunk izgalmas oldalágakban, így aztán a mai vízitúra 22 km.
12:00 Ebéd
13:00 Már látjuk a drávaszabolcsi hidat
13:30 Sajnos vége. A hajók mosása, felszerelés leadása, hazautazás a már Drávaszabolcson lévő kocsikba történő beszállással, ill. busszal, majd (a célállomástól függően) Harkányból vagy Pécsről vonattal vagy busszal, sok mázlistának az autók üres helyeinek lestoppolásával :) akár - pl. Budapesten - "házig".

Gyertek jövőre is, és addig, bőven tudunk túrát ajánlani a Szigetköztől a Hernádon át a Tiszáig az ország szinte össze vízén. Jóformán bárhol. Mosoni-Duna, Rába, Alsó-Szigetköz, Felső-Szigetköz, Csallóköz, Bodrogzug, Tisza-tó, Öreg-Túr, Rába, Lajta, Kerka, Pinka, Strém.

 

Hívjon/hívjál (+36 209 342 760) vagy küldj(ön) e-mailt! (drava_vizitura@yahoo.com).

Dráva vízitúra-díjak

Jelentkezés Dráva kenutúrára és fizetés: Az innen letölthető jelentkezési lap kitöltés után visszaküldésével. A jelentkezési lapot a drava_vizitura@yahoo.com e-mailre kérjük visszaküldeni. A vízitúra-díj utalásához szükséges adatok: 
Kedvezményezett: MediaComm Kft.
A számlaszám: 12001008-00106900-00100007
A megjegyzés rovatba kérjük a jelentkezési lapot küldő nevét, a létszámot és a túra időpontját beírni. (Pl. Dráva Dávid, 14 fő, aug. 2-8..)

Kérjük tüzetesen, alaposan tanulmányozza át, hogy a Duna-Dráva Nemzeti Park mit ajánl a drávai vízitúrázók figyelmébe. Kérjük, hogy jelentkezését a Nemzeti Park lenti előírásainak elfogadása esetén küldje el: "A túravezető köteles a tervezett túrával kapcsolatos általános, természetvédelmi, biztonságtechnikai, élet-és balesetvédelmi szabályokról a szükséges tájékoztatást minden résztvevőnek megadni, és annak és annak tényét a résztvevők aláírásával igazolni. Valamennyi résztvevőt mentőmellénnyel kell ellátni, s azt a túra során kötelező viselni. A folyón közlekedni napkeltétől napnyugtáig, jó látási viszonyok között szabad. Szigorúan tilos napnyugta után a vízen tartózkodni. A csoport köteles együtt haladni a biztonságos követési távolság betartásával. A túravezetőnek gondoskodnia kell arról, hogy a folyón történő közlekedéskor a csoport előtt és mögött gyakorlott, a vízitúra szabályait jól ismerő személy haladjon. A túra kísérete baleset-megelőzési céllal motorcsónak használatával is lehetséges. A motorcsónak használata külön engedéllyel lehetséges, melyet az illetékes természetvédelmi hatóságtól kell beszerezni. A túravezetőnek a túra teljes időtartama alatt gondoskodnia kell a határrendi és a vízi közlekedési szabályok betartásáról és betartatásáról. A túravezetőnek a Nemzeti Park Igazgatósággal kötött megállapodást, a megyei rendőr-főkapitányság hozzájárulását, a résztvevők névsorát és az aláíratott tájékoztatót a túra teljes időtartama alatt magánál kell tartania.

 
Éjszakázásra kijelölt táborhelyek:
Őrtilos vasútállomás (236 fkm)
Vízvár kompkikötő (191 fkm)
Barcs, Dráva-híd (152,3 fkm)
Szentborbás vízház (133 fkm)
Drávasztára kikötő (116 fkm)
Vejti rév (98 fkm)
Drávaszabolcs közúti híd melletti rakpart (78 fkm)
 
Csak pihenő és megállóhelyek:
Bélavár, Suli-árok torkolata (198,7 fkm; bal part)
Heresznye csónakkikötő (185 fkm; bal part)
Babócsa, Jelkus (177,8 fkm; jobb part)
Barcs, Jamina (158,3 fkm; bal part)
Barcs Csomoros-sziget (149 fkm; sziget)
Drávatamási - DDNP Természetismereti Oktatási Központ (144,2 fkm)
Felszőszentmárton, sarkantyú (126 fkm; bal part)
Kisszentmárton-Majlátpusztai torkolat (96 fkm; bal part)
 
Tilos a nyílt felületű, maximum bokorfüzessel borított zátonyokon kikötni és tartózkodni. Kikötni csak az éjszakázásra kijelölt táborhelyeken, valamint a kijelölt pihenő és megállóhelyeken lehet. Tilos a kijelölt táborhelyeken kívül éjszakázni. A védett területen növény-és állatfajok gyűjtése szigorúan tilos. A területet távozáskor az eredeti állapot szerint kell hátrahagyni. A keletkezett szemetet össze kell gyűjteni és a táborhelyeken található konténerekbe kell helyezni, oly módon, hogy a környezetet ne szennyezze. Tüzet – tűzgyújtási tilalom kivételével – csak a kijelölt táborhelyeken és felügyelet mellett szabad gyújtani, a tűzvédelmi szabályok betartásával. Tűzgyújtási tilalom idején tüzet gyújtani még a kijelölt helyeken is tilos!
A vízitúrázóknak figyelemmel kell lennie arra, hogy a Dráván 198,6 – 70,2 fkm. között kitűzött hajóút van, annak jelzéseit a vízi közlekedés során be kell tartani. A vízi közlekedés árvízvédelmi, víziközlekedési és folyószabályozási érdeket nem sérthet, hajóút-kitűző jelzéseket és víziműveket nem veszélyeztethet. A folyó medrét és partszakaszait óvni kell, a vízi járműből a Drávába idegen anyagot bedobni, továbbá a partot megbontani tilos. A folyón elrendelt árvízvédelmi készültség esetén a vízitúrázás nem javasolt. A vízi közlekedés a Dráva folyón előálló magasabb – Őrtilos 150 cm és Barcs 200 cm feletti – vízállások esetén le is tiltható, ugyanis ilyenkor a nehezen észrevehető, vízfelszín alatti keresztirányú szabályozási művek különösen balesetveszélyesek. Javasoljuk a www.hydroinfo.hu honlap folyamatos figyelését. A folyamszabályozási művek környezetében, kiemelten a „T” művek, a keresztgátak, a sarkantyúk és a vezetőművek al- és felvízi oldalán nagy mélységek és erős, örvényes áramlási viszonyok alakulnak ki, ezért ezeken a helyeken a vízi közlekedés veszélyes és tilos. További veszélyforrás, hogy magas vízállásnál ezek a művek a víz alá kerülnek, nem láthatóak. Hajószűkületben, kikötőben, továbbá annak bejárata előtti 200 m-es vízterületen, hídnyílásban más úszó létesítmény zavarása nélkül, biztonságos sebességgel a legrövidebb idő alatt kötelesek áthaladni a vízitúrázók. A Dráván működő kotróhajók környezetében szintén körültekintő közlekedés javasolt, különösen a partra húzott rögzítő kötelek elkerülése miatt. A vízitúra számos alkalommal keresztezi a horvát-magyar államhatárt, ezért a vízitúrázáshoz a rendőri szervek hozzájárulása is szükséges. A túravezetőnek pontosan ismerni kell az államhatár húzódását. (Az államhatár vonala nem egyezik meg a folyó sodorvonalával, mindkét parton vannak magyar ill. horvát területek.) A sport és kedvtelési célból használt vízi járművek nem
hajózhatnak a Dráván a Magyar Köztársaság vízterületén kívül. A Horvát Köztársaság illetékes szervének külön engedélye szükséges (az engedélyt a megyei rendőr-főkapitányságok szerzik be). A Horvát Köztársaság vízterületén történő áthaladás során csak olyan személyek vehetnek részt a határvízi közlekedésben, akik érvényes úti okmánnyal (útlevél, valamennyi típusú személyi igazolvány) rendelkeznek. Kikötni, megállni – amennyiben nem kerül sor ideiglenes határnyitásra – a Horvát Köztársaság területén a vis maior esetét kivéve TILOS! Amennyiben horvát területen vis maior következtében történt kikötés, kötelesek értesíteni a legközelebbi rendőr és vám szervet. A határvízen – a kijelölt fürdőhelyek kivételével – TILOS fürdeni. A határrendi szabályok megszegése és tiltott fürdés szabályainak megszegése esetén a Rendőrség helyszíni bírságot is kiszabhat."  

 

Hívjon/hívjál (+36 209 342 760) vagy küldj(ön) e-mailt! (drava_vizitura@yahoo.com).