Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Drávai vízitúra 6 nap

DRÁVAI VÍZITÚRA 6 NAPBAN
mura-ortilos-felett-a-sarkantyu.jpgdrava-009-vacsi.jpg

Tökéletes nyaralás autósoknak is, szobát kérőknek és gyermekes családoknak is!

2013. június 22-28. és 2013. augusztus 10-16. Mi ajánljuk azokat a Dráva-túrákat, ahová lehet jönni kocsival is és a sátrazás mellett vendégházas elhelyezést is kérni. Az étkezés lehet önálló, félpanziós vagy teljes ellátás. Aki kocsival jön, az utolsó oktatas.jpgnapon az autójához érkezik! Ha vonattal jön, a poggyászát az utolsó napon a tömegközlekedéshez visszük. A túra során napközben csak az van velünk a kenuban, ami kell, a poggyászt beteheti egy Ford Transitba, és holmija a célállomáson várja. Ha még nem vízitúrázott, fusson be a "nulladik napon" Murakeresztúrra és sekély tavacskákban megtanítjuk a kormányzás, evezés csínját-bínját, majd délután a Murán ereszkedünk "le" Őrtilosra. Jól tanítunk, a borulások száma elenyésző és nem vagyunk drágák. 

Opcionális 0. nap (szombat): Vízitúra a Murán Őrtilosig
A "0-ik" nap vagy június 22. vagy augusztus 10. Murakeresztúron a kezdők megtanulnak kormányozni, 2012-szeptember-22-mura-drava-022.jpgevezni, délután pedig a Murán evezünk. A gyakorlott vízitúrázókat is várjuk a nulladik napra, hiszen a Mura fantasztikus. A döntés a tiéd, a tapasztalt kenusoknak elég este Őrtilosra befutniuk.
Murakeresztúr megközelíthető autóval, vonattal. Kocsival az M7-esen Nagykanizsáig, onnan pedig még 19 km, vonattal: a Keleti pu-ról Zágrábba menő Kvarner IC-vel átszállás nélkül Murakeresztúrig. dravasztarana-indul-a-vizitura.jpgEgy részletes e-mail mindenben el fog kalauzolni, menetrendeket is tartalmaz. Akik jönnek a 0. napra, azokkal találkozó Murakeresztúron 10:45-kor. Majd evezés tanulás és délután a Murán leereszkedünk Őrtilosig.
16:30-kor érkezünk Őrtilosra, aki kocsival jött, az 9 perc vonatozással visszaugrik az autójáért Murakeresztúrra. A szállás Őrtilos Szentmihályhegyen a Három Sárkány vendégház szobái és a sátrasoknak a vendégház udvara. Aki este jön Őrtilosra, az is jöhet autóval is, vonattal is.  

1. nap (vasárnap): Vízitúra Őrtilos és Vízvár között 
2012-szeptember-22-a-drava-ortilosrol-fotozva.jpg
08:30 Reggeli
09.30 Csomagok berakása a Transitba
10:00 Eligazítás után Drávatúránk a Mura és a Dráva második torkolatánál kezdődik. Csodás tájon, méretes zátonyok között csalinkázunk. A horvátországi kenutúra felér egy új-zélandi vízitúrával. A sodrás segít, nem lesz izomláza. Indulás után 8-9 km-rel a Botovoi-híd (Zákány) pitonjai között a túravezető által mutatott helyen megyünk át. Hasonlóan óvatosak leszünk a Répási-hídnál, a  túratáv 30-ik kilométerénél. drava-vizitura-kep-uj.jpg
Vízvár előtt maradunk a főágban, és bárcsak 2 km-t evezünk, a 197-es után a 193-as fkm következik. A rejtély megfejtését a túrán áruljuk el :)) 
17:00 Érkezés Vízvárra (191-es fkm).
Ivóvíz, és zuhanyzási lehetőség bent a faluban.  
Vacsora: önellátó, ill. az étkezést igénylőknek közös szupervacsi Vízváron. Szállás: a sátrasoknak vendégház udvarán, a szobát kérőknek faház és vadászház Vízváron, egyszerűbb hotelszobák Babócsán.

2. nap (hétfő): Vízitúra Vízvár és Barcs között (39 km)
vizvar-utan.jpgA Babócsán éjszakázók kijönnek Vízvárra, a Vízváron éjszakázóknak 08:30-kor reggeli, majd mindenkinek a sátrak, csomagok berakása a Transitba.  
10:00 A napi részletes tájékoztató után vízreszállás. Tágas sóderpadok, méltóságteljes kanyarok. Földöntúli tájon evezünk, a zátonyok közötti gyurgyalag.jpgizgalmas kanyargás után a heresznyei magasparton ezrével látunk 
parti fecskét és gyurgyalogot, amely a 6-7 tojásból álló fészekalját akár két méter hosszan is beássa a part falába. Itt a békés vízitúrázókra nem jellemző heves vita támad: tényleg 'gyur-gyur' hangot ad-e ez a színpompás madárka. 
11:30 Vízitúránk első hosszabb, nem csak wc-szünetes heresznyei-magaspart.jpgpihenője Heresznyénél (185 fkm) a bal parton. (Heresznye térségében jó eséllyel zajlik sóderbányászat, figyelmet igényel az evezés.) A hosszabb pihenők mellett a nap során természetesen rövid wc-szünetet sokszor tartunk, hölgyek balra, urak jobbra...
13:00 Ebédszünet Babócsa, Jelkusnál (177,8 fkm jobb parton)
15:00 Relax Jaminánál (158,3 fkm, bal parton) 
16:30 Érkezés Barcsra. Az autók sofőrjei Barcsról zsupszkulccsal elmennek az Őrtiloson (biztonságban)hagyott autókért és Szentborbásra  megyünk. A sofőröket 22:00 körül hozzuk vissza Barcsra.   
Szállás vendégház(ak)ban, a sátrasoknak a szabadstrandtól 400 méterre egy panzió udvarán. 
Vacsora: önellátó vagy rendelt.  

3. nap (kedd): Dráva-túra Szentborbásig
drava-csomoros-sziget-001.jpgBarcs és Szentborbás között az első naphoz képest már lassabb a Dráva. Vízitúránk Szentborbásig rövid, de nagyon izgi helyekre, oldalágba is bekukkantunk. 9:30 Már hajnali fél tízkor vízreszállunk, amúgy a szokásos reggeli rutin..

10:00 Első megállónk a Csomoros-szigeti tanösvény (149-es fkm).
12:30 Ebéd Drávatamásinál (144 fkm)   
15.00 Érkezés Szentborbásra (133 fkm)
Szállás: Drávasztárán, sátrasoknak két vendégház udvarán, szobát kérőknek vendégház(ak)ban.

4. nap (szerda): Vízitúra Drávasztáráig (18 km)
dravasztara-kikoto.jpgReggeli, majd a sátrak, csomagok berakása a Transitba.   
09:30 Napi tájékoztató, vízreszállás ismét kakasszóra, majd egy újabb gyönyörű nap végén érkezünk ide, a d
rávasztárai kikötőhöz. (116-os fkm). Szállás Drávasztárán bent a faluban két remek vendégház igényes szobáiban, ill. a sátrasoknak az udvaron. Vacsora: önellátó vagy rendelt.

5. nap (csütörtök): Kenuval Vejtiig (18 km)
vejkinel-monoszlo-moslavina.jpgSok szépet látunk. Be-bekalandozunk az oldalágakba, beevezünk az izgalmas szigetek közé, s bár a túra a Dráván elvileg 18, voltaképpen kb. 21 km-t teszünk meg. 
08:30 Reggeli, majd a sátrak, csomagok berakása az autóba.
09:30 Az összes autó egy-egy sofőrrel elmegy Vejtibe a Vízügy épületéhez, majd a sofőröket mi visszahozzuk Drávasztárára.
10:30 Eligazítás, wc, vízreszállás
12:00 Ebéd
15:00 Föld! Telekocsi rendszerben a teljes csapat vissza Drávasztárára.
(Sajnos Vejtiben nincs jó minőségű vendégház, ezért megyünk vissza Drávasztárára). A jó oldala a dolognak, hogy a sátrakkal nem kell három napon át bajlódni, ill. Drávasztárán elképesztő házi finomságokat lakomázunk, a szobák pedig roppant kellemesek.
Vacsora: önellátó vagy rendelt. A hosszabb pihenőkön túl természetesen rövidebb wc-szüneteket tartunk a nap során, hölgyek balra, urak jobbra... 

6. nap (péntek): Vízitúra Drávaszabolcsig (20 km) 
dravaszabolcshoz-kozel-01.jpgA szokásos reggeli menetrend után a sofőrök Vejtiben kiteszik az utasokat és tovább mennek Drávaszabolcsra. Akiknek nincs kocsijuk, azok telekocsi rendszerben mennek, ill. mi visszük őket. A sofőröket visszahozzuk Drávaszabolcsról Vejtibe, majd vízreszállás Vejtiben 10:30-kor. Kezdődik az utolsó napi vízitúra.
A Vejti és Drávaszabolcs közötti Drávatúra 20 km, de kicsit becsalinkázunk vadregényes vízifolyosókba, kenuzgatunk izgalmas oldalágakban. Vízitúránk ezért 22 km-es.
12:30 Ebéd
14:30 Sajnos vége. A hajók mosása, felszerelés leaadása.
15:00 Hazautazás a már Drávaszabolcson lévő kocsikba történő beszállással, ill. busszal, Harkányból vagy Pécsről célállomástól függően vonattal vagy busszal. Ugye, hogy vétek lett volna kihagyni? De jöhettek jövőre is, és 2013-ban
még bőven tudunk túrát ajánlani a Szigetköztől a Hernádon át a Tiszáig bárhol. Mosoni-Duna, Rába, Alsó-Szigetköz, Felső-Szigetköz, Csallóköz, Bodrogzug, Tisza-tó, Túr, Rába...

Étkezés (opcionálisan, aki nem kér, annak ez a tétel nincs)
Önellátó vagy félpanzió (2990 Ft/fő)

Szállás (opcionálisan, aki nem kér, annak ez a tétel nincs)
A vendégházi szállások díja 900-1500-2500-4000 Ft/fő/éjszaka a szállástól függően. 

Túradíjak a fenti csomagtúra résztvevőinek 

Egyedi (testeszabott) vízitúra
Egyéni igények szerint tervezett vízitúrára vonatkozó ajánlatunkat legalább 4 fős csoportnak az útvonal, az igényelt felszerelés, az időpont, a szállás, étkezés, szolgáltatások, logisztikai és egyéb igények, valamint a létszám alapján adjuk meg. Szívesen biztosítunk minőségi melegétkezést, tudunk segíteni a szállításban, közlekedésben, kis túlzással: bármiben. Viszont az egyedi igényekkel a Mura és Dráva túrák esetén NAGYON kell sietni, mivel a túrák engedélykötelesek. Határidő: 2013. március 31.

Jelentkezés és fizetés:
Az innen letölthető jelentkezési lap egy pillanatok alatt kitölthető word dokumentum. Ezt a drava_vizitura@yahoo.com e-mailre kérjük visszaküldeni, továbbá a túradíj 50%-át kérjük átutalni.
Kedvezményezett: MediaComm Kft.
A számlaszám: 12001008-00106900-00100007
A megjegyzés rovatba kérjük a jelentkezési lapot küldő nevét, a létszámot és a túra időpontját beírni. (Pl. Dráva Dávid, 14 fő, 2013. 06. 13-14.)
A túradíj másik 50%-át pedig az érkezés napján kérjük készpénzben fizetni. Fontos! Kérjük tüzetesen, alaposan tanulmányozza át, hogy a Duna-Dráva Nemzeti Park mit ajánl a drávai vízitúrázók figyelmébe. Kérjük, hogy jelentkezését a Nemzeti Park alábbi előírásainak elfogadása esetén küldje el: 

A túravezető köteles a tervezett túrával kapcsolatos általános, természetvédelmi, biztonságtechnikai, élet-és balesetvédelmi szabályokról a szükséges tájékoztatást minden résztvevőnek megadni, és annak és annak tényét a résztvevők aláírásával igazolni. Valamennyi résztvevőt mentőmellénnyel kell ellátni, s azt a túra során kötelező viselni. A folyón közlekedni napkeltétől napnyugtáig, jó látási viszonyok között szabad. Szigorúan tilos napnyugta után a vízen tartózkodni. A csoport köteles együtt haladni a biztonságos követési távolság betartásával. A túravezetőnek gondoskodnia kell arról, hogy a folyón történő közlekedéskor a csoport előtt és mögött gyakorlott, a vízitúra szabályait jól ismerő személy haladjon.

 A túra kísérete baleset-megelőzési céllal motorcsónak használatával is lehetséges. A motorcsónak használata külön engedéllyel lehetséges, melyet az illetékes természetvédelmi hatóságtól kell beszerezni. A túravezetőnek a túra teljes időtartama alatt gondoskodnia kell a határrendi és a vízi közlekedési szabályok betartásáról és betartatásáról. A túravezetőnek a Nemzeti Park Igazgatósággal kötött megállapodást, a megyei rendőr-főkapitányság hozzájárulását, a résztvevők névsorát és az aláíratott tájékoztatót a túra teljes időtartama alatt magánál kell tartania.
 
Éjszakázásra kijelölt táborhelyek:
Őrtilos vasútállomás (236 fkm)
Vízvár kompkikötő (191 fkm)
Barcs, Dráva-híd (152,3 fkm)
Szentborbás vízház (133 fkm)
Drávasztára kikötő (116 fkm)
Vejti rév (98 fkm)
Drávaszabolcs közúti híd melletti rakpart (78 fkm)
 
Csak pihenő és megállóhelyek:
Bélavár, Suli-árok torkolata (198,7 fkm; bal part)
Heresznye csónakkikötő (185 fkm; bal part)
Babócsa, Jelkus (177,8 fkm; jobb part)
Barcs, Jamina (158,3 fkm; bal part)
Barcs Csomoros-sziget (149 fkm; sziget)
Drávatamási - DDNP Természetismereti Oktatási Központ (144,2 fkm)
Felszőszentmárton, sarkantyú (126 fkm; bal part)
Kisszentmárton-Majlátpusztai torkolat (96 fkm; bal part)
 
Tilos a nyílt felületű, maximum bokorfüzessel borított zátonyokon kikötni és tartózkodni. Kikötni csak az éjszakázásra kijelölt táborhelyeken, valamint a kijelölt pihenő és megállóhelyeken lehet. Tilos a kijelölt táborhelyeken kívül éjszakázni. A védett területen növény-és állatfajok gyűjtése szigorúan tilos. A területet távozáskor az eredeti állapot szerint kell hátrahagyni. A keletkezett szemetet össze kell gyűjteni és a táborhelyeken található konténerekbe kell helyezni, oly módon, hogy a környezetet ne szennyezze. Tüzet – tűzgyújtási tilalom kivételével – csak a kijelölt táborhelyeken és felügyelet mellett szabad gyújtani, a tűzvédelmi szabályok betartásával. Tűzgyújtási tilalom idején tüzet gyújtani még a kijelölt helyeken is tilos!
A vízitúrázóknak figyelemmel kell lennie arra, hogy a Dráván 198,6 – 70,2 fkm. között kitűzött hajóút van, annak jelzéseit a vízi közlekedés során be kell tartani. A vízi közlekedés árvízvédelmi, víziközlekedési és folyószabályozási érdeket nem sérthet, hajóút-kitűző jelzéseket és víziműveket nem veszélyeztethet. A folyó medrét és partszakaszait óvni kell, a vízi járműből a Drávába idegen anyagot bedobni, továbbá a partot megbontani tilos. A folyón elrendelt árvízvédelmi készültség esetén a vízitúrázás nem javasolt. A vízi közlekedés a Dráva folyón előálló magasabb – Őrtilos 150 cm és Barcs 200 cm feletti – vízállások esetén le is tiltható, ugyanis ilyenkor a nehezen észrevehető, vízfelszín alatti keresztirányú szabályozási művek különösen balesetveszélyesek. Javasoljuk a www.hydroinfo.hu honlap folyamatos figyelését. A folyamszabályozási művek környezetében, kiemelten a „T” művek, a keresztgátak, a sarkantyúk és a vezetőművek al- és felvízi oldalán nagy mélységek és erős, örvényes áramlási viszonyok alakulnak ki, ezért ezeken a helyeken a vízi közlekedés veszélyes és tilos. További veszélyforrás, hogy magas vízállásnál ezek a művek a víz alá kerülnek, nem láthatóak. Hajószűkületben, kikötőben, továbbá annak bejárata előtti 200 m-es vízterületen, hídnyílásban más úszó létesítmény zavarása nélkül, biztonságos sebességgel a legrövidebb idő alatt kötelesek áthaladni a vízitúrázók. A Dráván működő kotróhajók környezetében szintén körültekintő közlekedés javasolt, különösen a partra húzott rögzítő kötelek elkerülése miatt. A vízitúra számos alkalommal keresztezi a horvát-magyar államhatárt, ezért a vízitúrázáshoz a rendőri szervek hozzájárulása is szükséges. A túravezetőnek pontosan ismerni kell az államhatár húzódását. (Az államhatár vonala nem egyezik meg a folyó sodorvonalával, mindkét parton vannak magyar ill. horvát területek.) A sport és kedvtelési célból használt vízi járművek nem
hajózhatnak a Dráván a Magyar Köztársaság vízterületén kívül. A Horvát Köztársaság illetékes szervének külön engedélye szükséges (az engedélyt a megyei rendőr-főkapitányságok szerzik be). A Horvát Köztársaság vízterületén történő áthaladás során csak olyan személyek vehetnek részt a határvízi közlekedésben, akik érvényes úti okmánnyal (útlevél, valamennyi típusú személyi igazolvány) rendelkeznek. Kikötni, megállni – amennyiben nem kerül sor ideiglenes határnyitásra – a Horvát Köztársaság területén a vis maior esetét kivéve TILOS! Amennyiben horvát területen vis maior következtében történt kikötés, kötelesek értesíteni a legközelebbi rendőr és vám szervet. A határvízen – a kijelölt fürdőhelyek kivételével – TILOS fürdeni. A határrendi szabályok megszegése és tiltott fürdés szabályainak megszegése esetén a Rendőrség helyszíni bírságot is kiszabhat.