Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Mura vízitúra 1 nap

Ha csak egy napja van a vízitúrára 
2012-szeptember-22-mura-drava-022.jpgsam_0720.jpg

 
Opcionális 0. nap (csütörtök): Érkezés Murakeresztúrra
Megközelítés kocsival az M7-esen Nagykanizsáig, majd a 211 km-es kijárattól 15 km Murakeresztúr. Vonat: a Zágrábba menő intercity-vel átszállás nélkül jöhet. Résztvevőink útvonaltérképet kapnak. Murakeresztúr biztonságos, helyes falucska. Szállás a sátrasoknak egy olyan helyen, ahol a széles sávú internetes gépek és smart murakeresztur-mura-vendeghaz-szauna-2.jpgboardos murakeresztur-mura-vendeghaz-szoba-2.jpgkönyvtár egy multinacionális cég tárgyalója is lehetne. A szobát igénylőknek pedig szobák egy masszázssarkos medencés, szaunás, kemencés, grillezős, játszótérrel és ping-pong asztallal rendelkező vendégházban. A vacsora rendelhető vagy önellátó. Vásárláshoz több bolt áll rendelkezésre. A vendégház konyhája a kenyérszeletelő késtől a mikrohullámú sütőn át, a tea- és kávéfőzőig mindennel felszerelt. Horgászengedély 2000 Ft/nap. 20:00 Szauna, hidromasszázs, korongozás, ping-pong, könyvtár

Péntek: A murakeresztúri tavak, majd a Murán Őrtilosig
Amíg a még nem visszajáró vízitúrázók szép, sekély tavacskákban tanulják a kormányzás, evezés csínját-bínját, a rutinos, "öreg rókák" (akik lehet, hogy 14 évesek :)) máris gyönyörű helyen kenuzgatnak, majd délután a Murán ereszkedünk "le" Őrtilosra.
2012-szeptember-22-mura-drava-022.jpg10:45 Üdvözlés, bemutatkozás, a számlák rendezése, tájékoztató és a szabályok részletes ismertetése. (Az is ideér, aki hétfő reggel vonattal jön, mivel a Kvarner intercity 10:01-kor érkezik Murakeresztúrra)
11:30 A csomagok berakása a Ford Transitba
11:45 Indulás a vízhez
12:00 A mentőmellények, lapátok kiosztása, bemelegítés, a kormányzás, ill. evezés tanulása és gyakorlása a Murakeresztúr melletti festői tavakon 
13:00 Ebédszünet
14:00 Gyakorlás II., wc,  
ortilosi-vasutallomas-a-drava-partjanal.jpg15:00 Vízreszállás a Murán, 14 km-es evezgetés Őrtilosig

16:40 Érkezés Őrtilosra a vasútállomás elé, 1 perces séta a "fel" a vasútállomáshoz, jegyvásárlás és 17:00-kor megy vissza a vonat Őrtilosra, amely 8 perc múlva 17:08-kor érkezik Murakeresztúrra.  
 

Étkezés (opcionálisan, aki nem kér, annak ez a tétel nincs)
Önellátó vagy félpanzió (2990 Ft/fő) vagy teljes ellátás (reggeli, tízórai, ebéd, uzsonna, vacsora), napi 3990 Ft/fő.

Szállás (opcionálisan, aki nem kér, annak ez a tétel nincs)
A vendégházi szállások díja 1000-1200-2000-2500 Ft/fő/éjszaka, egy esetben a szállás 4000 Ft/fő/éjszaka. A nemzeti park által kijelőlt sátorozóhelyek használatának díja benne van a Duna-Dráva Nemzeti Park felé fizetendő környezetterhelési díjban. (Ennek mértéke évről évre nő, 2012-ben 6000 Ft/fő volt. Ezért cserében pottyantós wc, folyóvíz, sátorhely dukál.

Túradíjak a fenti csomagtúra résztvevőinek 

Egyedi (testeszabott) vízitúra
Egyéni igények szerint tervezett vízitúrára vonatkozó ajánlatunkat legalább 4 fős csoportnak az útvonal, az igényelt felszerelés (rafting hajó, kerékpár stb.), az időpont, a szállás, étkezés, szolgáltatások, logisztikai és egyéb igények, valamint a létszám alapján adjuk meg. Szívesen biztosítunk minőségi melegétkezést, tudunk segíteni a szállításban, közlekedésben, kis túlzással: bármiben. Viszont az egyedi igényekkel a Mura és Dráva túrák esetén NAGYON kell sietni, mivel a túrák engedélykötelesek.

Jelentkezés és fizetés:
Az innen letölthető jelentkezési lap egy pillanatok alatt kitölthető word dokumentum. Ezt a drava_vizitura@yahoo.com e-mailre kérjük visszaküldeni, továbbá a túradíj 50%-át kérjük átutalni.
Kedvezményezett: MediaComm Kft.
A számlaszám: 12001008-00106900-00100007
A megjegyzés rovatba kérjük a túrára jelentkező nevét, a létszámot és a túra időpontját beírni. (Pl. Dráva Dávid, 14 fő, 2013. 06. 13-14.)
A túradíj másik 50%-át pedig az érkezés napján kérjük készpénzben fizetni. Fontos! Kérjük tüzetesen, alaposan tanulmányozza át, hogy a Duna-Dráva Nemzeti Park mit ajánl a drávai vízitúrázók figyelmébe. Kérjük, hogy jelentkezését a Nemzeti Park előírásainak elfogadása esetén küldje el. (Engedélyezésre beadva)

A túravezető köteles a tervezett túrával kapcsolatos általános, természetvédelmi, biztonságtechnikai, élet-és balesetvédelmi szabályokról a szükséges tájékoztatást minden résztvevőnek megadni, és annak és annak tényét a résztvevők aláírásával igazolni. Valamennyi résztvevőt mentőmellénnyel kell ellátni, s azt a túra során kötelező viselni. A folyón közlekedni napkeltétől napnyugtáig, jó látási viszonyok között szabad. Szigorúan tilos napnyugta után a vízen tartózkodni. A csoport köteles együtt haladni a biztonságos követési távolság betartásával. A túravezetőnek gondoskodnia kell arról, hogy a folyón történő közlekedéskor a csoport előtt és mögött gyakorlott, a vízitúra szabályait jól ismerő személy haladjon.

 A túra kísérete baleset-megelőzési céllal motorcsónak használatával is lehetséges. A motorcsónak használata külön engedéllyel lehetséges, melyet az illetékes természetvédelmi hatóságtól kell beszerezni. A túravezetőnek a túra teljes időtartama alatt gondoskodnia kell a határrendi és a vízi közlekedési szabályok betartásáról és betartatásáról. A túravezetőnek a Nemzeti Park Igazgatósággal kötött megállapodást, a megyei rendőr-főkapitányság hozzájárulását, a résztvevők névsorát és az aláíratott tájékoztatót a túra teljes időtartama alatt magánál kell tartania.
 
Éjszakázásra kijelölt táborhelyek:
Őrtilos vasútállomás (236 fkm)
Vízvár kompkikötő (191 fkm)
Barcs, Dráva-híd (152,3 fkm)
Szentborbás vízház (133 fkm)
Drávasztára kikötő (116 fkm)
Vejti rév (98 fkm)
Drávaszabolcs közúti híd melletti rakpart (78 fkm)
 
Csak pihenő és megállóhelyek:
Bélavár, Suli-árok torkolata (198,7 fkm; bal part)
Heresznye csónakkikötő (185 fkm; bal part)
Babócsa, Jelkus (177,8 fkm; jobb part)
Barcs, Jamina (158,3 fkm; bal part)
Barcs Csomoros-sziget (149 fkm; sziget)
Drávatamási - DDNP Természetismereti Oktatási Központ (144,2 fkm)
Felszőszentmárton, sarkantyú (126 fkm; bal part)
Kisszentmárton-Majlátpusztai torkolat (96 fkm; bal part)
 
Tilos a nyílt felületű, maximum bokorfüzessel borított zátonyokon kikötni és tartózkodni. Kikötni csak az éjszakázásra kijelölt táborhelyeken, valamint a kijelölt pihenő és megállóhelyeken lehet. Tilos a kijelölt táborhelyeken kívül éjszakázni. A védett területen növény-és állatfajok gyűjtése szigorúan tilos. A területet távozáskor az eredeti állapot szerint kell hátrahagyni. A keletkezett szemetet össze kell gyűjteni és a táborhelyeken található konténerekbe kell helyezni, oly módon, hogy a környezetet ne szennyezze. Tüzet – tűzgyújtási tilalom kivételével – csak a kijelölt táborhelyeken és felügyelet mellett szabad gyújtani, a tűzvédelmi szabályok betartásával. Tűzgyújtási tilalom idején tüzet gyújtani még a kijelölt helyeken is tilos!
A vízitúrázóknak figyelemmel kell lennie arra, hogy a Dráván 198,6 – 70,2 fkm. között kitűzött hajóút van, annak jelzéseit a vízi közlekedés során be kell tartani. A vízi közlekedés árvízvédelmi, víziközlekedési és folyószabályozási érdeket nem sérthet, hajóút-kitűző jelzéseket és víziműveket nem veszélyeztethet. A folyó medrét és partszakaszait óvni kell, a vízi járműből a Drávába idegen anyagot bedobni, továbbá a partot megbontani tilos. A folyón elrendelt árvízvédelmi készültség esetén a vízitúrázás nem javasolt. A vízi közlekedés a Dráva folyón előálló magasabb – Őrtilos 150 cm és Barcs 200 cm feletti – vízállások esetén le is tiltható, ugyanis ilyenkor a nehezen észrevehető, vízfelszín alatti keresztirányú szabályozási művek különösen balesetveszélyesek. Javasoljuk a www.hydroinfo.hu honlap folyamatos figyelését. A folyamszabályozási művek környezetében, kiemelten a „T” művek, a keresztgátak, a sarkantyúk és a vezetőművek al- és felvízi oldalán nagy mélységek és erős, örvényes áramlási viszonyok alakulnak ki, ezért ezeken a helyeken a vízi közlekedés veszélyes és tilos. További veszélyforrás, hogy magas vízállásnál ezek a művek a víz alá kerülnek, nem láthatóak. Hajószűkületben, kikötőben, továbbá annak bejárata előtti 200 m-es vízterületen, hídnyílásban más úszó létesítmény zavarása nélkül, biztonságos sebességgel a legrövidebb idő alatt kötelesek áthaladni a vízitúrázók. A Dráván működő kotróhajók környezetében szintén körültekintő közlekedés javasolt, különösen a partra húzott rögzítő kötelek elkerülése miatt. A vízitúra számos alkalommal keresztezi a horvát-magyar államhatárt, ezért a vízitúrázáshoz a rendőri szervek hozzájárulása is szükséges. A túravezetőnek pontosan ismerni kell az államhatár húzódását. (Az államhatár vonala nem egyezik meg a folyó sodorvonalával, mindkét parton vannak magyar ill. horvát területek.) A sport és kedvtelési célból használt vízi járművek nem
hajózhatnak a Dráván a Magyar Köztársaság vízterületén kívül. A Horvát Köztársaság illetékes szervének külön engedélye szükséges (az engedélyt a megyei rendőr-főkapitányságok szerzik be). A Horvát Köztársaság vízterületén történő áthaladás során csak olyan személyek vehetnek részt a határvízi közlekedésben, akik érvényes úti okmánnyal (útlevél, valamennyi típusú személyi igazolvány) rendelkeznek. Kikötni, megállni – amennyiben nem kerül sor ideiglenes határnyitásra – a Horvát Köztársaság területén a vis maior esetét kivéve TILOS! Amennyiben horvát területen vis maior következtében történt kikötés, kötelesek értesíteni a legközelebbi rendőr és vám szervet. A határvízen – a kijelölt fürdőhelyek kivételével – TILOS fürdeni. A határrendi szabályok megszegése és tiltott fürdés szabályainak megszegése esetén a Rendőrség helyszíni bírságot is kiszabhat.